Nieuws

Bijna zelf de lucht in met een drone

drone

Wie droomt er nou niet van… de wereld eens zien vanuit het perspectief van een vogel? Geweldig toch? Je kunt om dit te bereiken natuurlijk vlieglessen nemen of op de hoogste gebouwen in de buurt gaan staan, maar het kan ook gemakkelijker (en minder duur). Je schaft gewoon een drone aan! Zo’n drone is echt “the next best thing”. Jij blijft veilig met beide benen op de grond en je laat de drone het werk voor je doen. Natuurlijk moet je even leren om met zo’n drone om te gaan, maar als je dat eenmaal kunt, heb je er vast heel veel plezier van.

Een drone voor iedereen

Wanneer je professioneel fotograaf bent, kunnen foto’s gemaakt vanuit een drone nèt dat beetje extra cachet geven aan de reportage die je aan het maken bent. Je bent dan natuurlijk goed op de hoogte van de regels van het gebruik van dit apparaat. Je kiest dan een fotodrone met een wat langere accuduur, zo weet je zeker dat het door jou gewenste plaatje er echt bij zit. Maar ook voor kinderen en amateurs is zo’n ding een aanrader. Het apparaat hoeft helemaal niet duur te zijn en toch kan het je veel plezier opleveren. Net als vroeger vliegen met een radiografisch bestuurbare helikopter.

Zo’n drone is toch hartstikke duur?

Zoals met alles zijn drones ook in verschillende prijsklassen te verkrijgen. Wanneer je nog nooit eerder met een drone hebt gevlogen, is het wel slim om niet direct een hele dure aan te schaffen. Maar kijk ook goed naar de kwalificaties. De ene kan net wat meer dan de andere en ook het verschil in accuduur is soms nog best de moeite. Je bedenkt dus van te voren goed waar je het apparaat voor wilt gaan gebruiken.

Regels bij het gebruik van je drone

De meeste regels die zijn opgelegd bij gebruik van je drone zijn eigenlijk een kwestie van logisch nadenken. Zo mag je bijvoorbeeld niet vliegen in het luchtruim dicht bij een vliegveld. Dat heeft natuurlijk te maken met de veiligheid van de vliegtuigen. Ook mag je in de bebouwde kom niet overal zomaar vliegen en foto’s maken. Dat heeft weer te maken met de privacy. Als je dan al foto’s maakt, dan moet je óf zorgen voor toestemming van de gefotografeerden óf zorgen dat de mensen onherkenbaar in beeld komen. Ook het inzetten van zo’n apparaat bij (ernstige) ongelukken mag niet, dit kan de hulpverlening hinderen.

Reageren is niet mogelijk

Thema door Anders Norén